Voor het aanschaffen van de loodmal bedenk je je eerst welk werplood je het meest gebruikt. Een favoriete mal is die waarmee je de zogenaamde break-away loodjes kunt gieten. Break-away loodjes zijn ankerloodjes waarvan de ankers terugklappen als ze onder te grote druk komen te staan. Dit voorkomt in veel gevallen dat de lijn breekt als het lood vastzit in de bodem.

Schaf bij voorkeur een loodmal aan waarmee je een aantal loodjes van een verschillend gewicht in een keer kunt gieten. Als je vrijwel altijd vanaf de kant vist, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mal voor vier verschillende loodjes oplopend in gewicht van 80 gram tot 170 gram. De bootvissers onder ons kunnen kiezen voor een mal waarmee wat zwaarder lood kan worden gegoten.

Als eerste moet je er voor zorgen dat je genoeg oud lood bij de hand hebt. Hier is meestal niet moeilijk aan te komen. Zorg er voor dat het lood niet te vuil is, anders gaat het walmen en stinken tijdens het smelten.

Daarnaast heb je ook nog een oud pannetje nodig, het liefst met een schenktuitje. De steel van het pannetje kan erg heet worden. Zorg dus ook voor een paar goede werkhandschoenen.

Het smelten en gieten kan het beste in de buitenlucht gebeuren. Oud lood is meestal niet erg schoon en dat kan voor de nodige stank zorgen. Een campinggaspitje met een gasfles is in dit geval dus erg handig.

Het gieten >>