Goed, een korte hengel dus. Maar wat is dan de ideale lengte? Want te kort is natuurlijk ook weer niet goed. Een goede boothengel is tussen de 230cm en 300cm lang.

Zelf kies ik meestal voor een hengel van 270cm lang. Dit is kort genoeg om niet in de problemen te komen met je collega’s en ook lang genoeg om een flink eind te kunnen werpen.

Waar je bij de aanschaf van een boothengel goed op moet letten, is het maximale werpgewicht. Wanneer er een aardige stroming staat, en dat is bijna altijd het geval, is een ankerlood van meer dan twee ons toch wel noodzakelijk.

Kies dus voor een hengel die dat werpgewicht gemakkelijk kan hebben. Een hengel met een maximaal werpgewicht van meer dan 300 gram is voor het normale bootvissen meestal niet nodig. Boven dit werpgewicht wordt de hengel onnodig stug, zodat de beetregistratie moeilijker wordt.

Kies dus voor een hengel met een lengte tussen de 230cm en 300cm met een maximaal werpgewicht van ongeveer 300 gram. Probeer wel een hengel te vinden met een gevoelige top. Vooral in het begin is het namelijk vaak moeilijk te zien of je beet hebt. Na enige ervaring wordt het wat gemakkelijker, maar hengeltop die zo stijf is als een bezemsteel vist toch niet echt prettig.

De werpmolen >>