Wil je een keer mee als opstapper met een visboot? Dan vind je op De Zeevissite uiteraard betrouwbare adressen om een dagje te gaan bootvissen.

Wanneer je als kantvisser hengels van vier meter en langer gewend bent, kijk je misschien raar op als je de korte hengeltjes ziet waar bootvissers gebruik van maken. Toch is dit de uitrusting die we nodig hebben als we willen gaan bootvissen. De reden hiervan is heel eenvoudig. Op de boot heb je niet zoveel ruimte als bijvoorbeeld aan het strand. Je staat aan de reling tussen twee andere sportvissers in, met vaak maar twee of drie meter tussenruimte aan beide kanten. Probeer dan maar eens met een hengel van vier meter lang een mooie worp te maken. Daar komt bij dat achter je meestal ook zeer weinig ruimte is, zodat zelfs een kaarsrechte overheadworp ook niet mogelijk is.

Natuurlijk is het met een kortere hengel niet mogelijk om even ver te werpen als met een echte ‘strandpook’. Gelukkig is dit ook niet nodig. Als het goed is, heeft de schipper een goede stek uitgezocht en zit de vis vaak al gewoon recht onder de boot. Toch is het aan te bevelen een (klein) stukje te werpen. In de eerste plaats maakt een boot toch vaak de nodige geluiden. Omdat sommige vissen zich hierdoor laten afschrikken, is het beter een meter of 20 tot 40 te werpen. Ook is er dan het voordeel dat de lijn niet recht naar beneden loopt, maar schuin het water in. Het is dan veel beter te zien of je beet hebt.

Een korte hengel >>