De paling (ook wel aal genoemd) is een vis die we niet snel in de winter zullen tegenkomen. Vanaf het voorjaar maken we echter goede kans om vanaf de kant of vanaf een bootje een paar mooie aaltjes te vangen. Wanneer de temperatuur naar wat meer zomerse waarden stijgt, wordt het tijd om af en toe (of juist erg vaak) specifiek op paling te gaan vissen. Op veel zomeravonden is het goed mogelijk een aardig ‘rookzooitje’ bij elkaar te vangen.

Om een goede kans op paling te hebben, zullen vooral de avonduren het tijdstip moeten zijn waarop we ons aas te water laten. Paling zoekt zijn voedsel namelijk vooral ’s avonds. Waar overdag geen paling gevangen wordt, kan ’s avonds een goede palingstek blijken te zijn. Zodra het begint te schemeren, kan het ineens raak zijn.

Wanneer de lucht de hele dag donker bewolkt is, en er een stevige wind staat, is er overdag ook kans op een palinkje. Vooral als er de hele dag onweer dreigt. Toch is dit niet te vergelijken met de vangsten die we in de avond en de nacht kunnen maken.

Verder met paling >>