TongTong is een echte zomervis. Vanaf de maand juni valt deze platvis vanaf de kant te vangen. Vanaf eind september wordt de kans steeds kleiner dat je er nog een te pakken krijgt.

De tong is ook een echte nachtvis. De plek waar je overdag hebt staan vissen, zonder ook maar een teken van een tong te bespeuren, kan ’s avonds plotseling veranderen in een ware tongstek.

Het aas is simpel: zeepieren of zagers. Uit ervaring weet ik dat op veel plaatsen zeepieren de voorkeur verdienen. Vooral als de zeepieren iets ouder zijn, een paar dagen, zijn ze prima tong-aas. De pieren geven dan een sterkere lucht af en zijn daardoor voor de tong zeer aantrekkelijk.

Dit betekent niet dat de pieren liggen te rotten. Ze zijn alleen wat ouder. Vergelijk het met belegen kaas. Dat is wel ouder, maar niet bedorven. Veel mensen geven hier de voorkeur aan boven jonge kaas. Als er geen pieren te krijgen zijn: zagers is een goede tweede keus (soms zelfs eerste).

Het is wel belangrijk een niet te grote haak te gebruiken. maatje nummer 6 of 4 is groot genoeg. Een tong heeft namelijk een kleine bek en zal daardoor grote moeite hebben met een grotere haak. Zorg er wel voor dat de haak goed scherp is. De haken van de ‘bekende merken’ zijn dat meestal wel, dus vervang of slijp ze tijdig. Zelf gebruik is meestal Kamasan of Gamakatsu. Deze zijn vlijmscherp, maar wel wat duurder dan andere merken.

Verder met tong >>