Bij het nachtvissen kunnen we niet zonder licht. Een goede petroleumvergasser is (bijna) noodzakelijk. Echt goedkoop zijn deze lampen helaas niet. Je kunt proberen er een tweede hands te krijgen. Controleer hem dan wel zeer goed, want bijna niets anders kan je visnacht zo verpesten als een niet goed werkende lamp.

Wanneer je een petroleumvergasser hebt gekocht is het belangrijk om er voor te zorgen dat je precies weet hoe hij werkt. Dat lijkt gemakkelijker dan het is. Thuis in het daglicht zou je het met je ogen dicht kunnen. Eenmaal op het strand aangekomen blijkt het toch allemaal wat moeilijker. Vooral als het al begint te schemeren en je nog snel even voor het donker de lamp aan wilt steken, blijkt er ineens van alles mis te kunnen gaan. De lamp wil niet branden, het kousje is kapot, de lamp vliegt in de brand, er spuit petroleum uit de lamp. Zorg er dus voor dat je, voordat je gaat vissen, de lamp door en door kent. Dus eerst een paar keer thuis oefenen, en dan vooral: in het donker.

Zorg er voor dat je tijdens het vissen een goede zaklamp bij je hebt. Als de petroleumvergasser tijdens het vissen in het donker plotseling uitvalt, is het bijna een onmogelijke opgave om deze weer aan te krijgen zonder hulplicht. Een voorhoofdslamp is hier ook zeer goed bruikbaar. Controleer ook de zaklamp van te voren!

Neem altijd voldoende reservespullen mee naar het water. Een extra sproeiernaald, steentje en vooral kousjes zijn beslist noodzakelijk. Vergeet ook niet het gereedschapssetje om bijvoorbeeld losse moeren aan te draaien!