Loodlifters zijn in de winkel te koop, maar je kunt ze ook zelf maken van een stuk taai plastic. Maak ze bijvoorbeeld van plastic dekseltes en bakjes waarin (vlees-)salade heeft gezeten.

Vis bij voorkeur met maar 1 haak. Gebruik de onderlijn waarbij het lood langs de hoofdlijn schuift. Zie voor een beschrijving van deze onderlijn de rubriek onderlijnen. Het voordeel van deze onderlijn is dat het lood tussen de vis en de hengel komt bij een aanbeet. Het zal dan niet zo snel tussen de stenen komen vast te zitten. Bij een aanbeet zal de zeebaars ook minder weerstand ondervinden van het lood.

De haak moet een grootte hebben van 1 tot 2/0. Zorg ervoor, zoals eigenlijk altijd, dat de haak vlijmscherp is. Vervang de haak dus tijdig of slijp hem af en toe.

Zeebaars is zeer goed met zager te vangen, iets minder met zeepier. Maar je bent met een zeepier beslist niet kansloos. Zet dan niet 1 piertje op de haak, maar een stuk of drie. Rijg ze een stukje op de haaklijn, zodat ze achter elkaar zitten. Dit is voor de zeebaars veel aantrekkelijker dan een dotje pieren.

Ook krab is zeer goed aas en het hoeft beslist geen zachte te zijn. Wat is een zachte krab? Een krab die pas verschaald is. Krabben groeien ieder jaar uit hun jasje. Ze werpen hun schaal af en moeten wachten tot de nieuwe schaal hard geworden is. Voor veel vissen is zachte krab een bijzondere lekkernij.

Maar voor zeebaars voldoet een gewone krab ook prima, mits hij maar niet te groot is. Zet de krab wel op de juiste wijze op de haak. De haakpunt moet vrij zijn. Bind de krab vast met een heel dun nylondraadje, bijvoorbeeld uit een oude nylonkous. Op deze manier blijft hij goed zitten.

Verder met zeebaars >>