Lijn aan oog
Veruit de meeste vissersknopen worden gebruikt om een lijn aan een oogje te verbinden. Wartels, haken, werplood en vele andere zaken bezitten een oogje. Afgezien van bijvoorbeeld de haken, is het meestal prima om de lijn rechtstreeks aan het oogje te knopen. Voor de haken maken we een uitzondering, omdat de lijn altijd in het verlengde van de haaksteel moet lopen.
Lijn_aan_oog
Als we de lijn rechtstreeks aan het oogje van de haak knopen, kan de haak kantelen. Dat kan missers tot gevolg hebben.
Er zijn veel manieren om een lijn aan een oogje te knopen. De knoop die hier staat beschreven is een van de beste. Deze knoop is gemakkelijk te leggen en verzwakt de lijn maar zeer weinig.
De knoop lijkt wel wat op de veelgebruikte spinnerknoop. Toch verschilt deze knoop op een aantal belangrijke punten.
De lijn wordt namelijk eerst twee keer door het oogje gehaald. Daarna worden een stuk of zes windingen gemaakt en wordt de lijn door de ontstane lusjes gehaald.
Dat is alles.
Kijk goed naar de plaatjes, dan wordt alles duidelijk. Deze knoop is trouwens sterker dan de spinnerknoop en echt niet moeilijker te maken. Maak de knoop eerst een beetje vochtig met speeksel, voordat je hem aantrekt. En zorg er voor dat de windingen netjes naast elkaar komen te liggen. Alleen dan is de knoop betrouwbaar.
Lijn_aan_oog_2
Let er ook goed op dat je de lijn niet nog eens terughaald door de ontstane grote lus, als je hem door de twee lusjes hebt gehaald. Dit moest wel bij de spinnerknoop, maar niet bij deze.
Trek de knoop zeer stevig aan en knip het uitstekende stukje kort af.
Klaar!