Visknopen
Uiteraard mag er op De Zeevissite geen rubriek ontbreken over het maken van visknopen. Ik krijg nog steeds veel verzoeken om deze rubriek eens flink uit te breiden.
Knoop blauw
Logisch natuurlijk, want zonder knopen valt er niet of nauwelijks te vissen. Er bestaan knopen die veel worden gebruikt, maar eigenlijk een beter broertje of zusje hebben. Vaak zijn deze dan niet eens moeilijker te maken, maar je moet het even weten.
Zoals je zelf ziet moet deze rubriek nog flink worden uitgebreid. Daarom aan iedereen het verzoek: als je nog een leuke vissersknoop weet, laat het dan even weten. Maak een duidelijke beschrijving met foto’s of tekeningen. Je knoop kan dan een mooi plaatsje in deze rubriek krijgen. Uiteraard met je naam erbij.
Let er bij het maken van knopen altijd goed op dat je eventuele wikkelingen netjes naast elkaar legt. Als dat niet het geval is, is de knoop minder sterk. Maak de knoop altijd een beetje vochtig, voordat je hem aantrekt (speeksel). Dan trek je hem gemakkelijker aan.
Je moet een knoop altijd stevig aantrekken. Niet overdreven natuurlijk, maar wel stevig. De knoop mag namelijk niet meer kunnen slippen of schuiven tijdens het vissen. Als dat wel gebeurt, kan hij namelijk losschieten.
Vertrouw je een knoop niet voor de volle honderd procent? Maak dan onmiddellijk een nieuwe! Het kost je nauwelijks tijd. Je vergeeft het jezelf misschien nooit als je een grote vis verspeelt door een verzwakte knoop.
Vergeet niet dat een knoop altijd de lijn verzwakt. Dus, hoe minder knopen, hoe minder risico op lijnbreuk. Maak daarom ook altijd de beste knoop die je kent. Oefen de knopen ook net zo lang tot je ze met je ogen dicht kunt maken. Tijdens een nachtelijk gul-avontuur gaat maken van knopen het nou eenmaal moeilijker dan thuis voor de buis. Koude handen maken het maken van knopen ook lastiger.
Als je deze regels in acht neemt, kan het bijna niet meer mis gaan.
Veel succes!