Omdat we bij het zeevissen meestal een flinke afstand willen bereiken, maken we gebruik van werplood. Het werplood dat we gebruiken heeft meestal de vorm van een torpedo, maar is ook in vele andere uitvoeringen verkrijgbaar. Zo bestaat er ook ringlood, noklood, kogellood, wartellood, botlood en zo meer.

Omdat een belangrijke functie van het lood ook is het op zijn plaats houden van het aas, wordt vaak gebruik gemaakt van ankerlood. De ankers van het lood grijpen zich vast in het zand en voorkomen zo dat het aas door de stroming afdrijft.

Lood zonder ankers wordt meestal gebruikt als er weinig stroming staat. Ook is het soms juist goed als het aas langzaam afdrijft, zodat een groot gebied kan worden afgevist. Dit wordt vaak gedaan bij het vissen op platvis.

Omdat werplood niet echt goedkoop is, maken veel vissers het zelf. Dit is echt niet moeilijk, mits je de beschikking hebt over een goede loodmal. Zo’n loodmal is verkrijgbaar in de betere hengelsportzaak en kost minder dan 100 gulden. Na een visseizoen heb je de kosten er meestal al uit. Tel het aantal verspeelde loodjes maar eens bij elkaar op. Wie zei daar dat zeevissen goedkoop was?

Loodmal aanschaffen >>